protocolo-en-la-mesa-cubiertos

Sobre l'autor: Masia Can Rodon

Segurament que en moltes ocasions has hagut d’anar a un elegant menjar o sopar, unes noces, o a un acte social de gran importància. I és llavors quan t’has preguntat per aquest protocol en la taula que has de seguir a partir del moment en què t’asseus a menjar. Encara que es tracti d’una sèrie de normes clàssiques i estandarditzades, marquen encara avui aquesta manera de comportament que regeixen en la nostra societat i que sempre és bo conèixer i dominar.

protocolo-en-la-mesa-posicion-cubiertos

Pots seguir aquest protocol d’una manera més fidel, o no tan al peu de la lletra, però és clar que conèixer aquest llenguatge dels coberts, sempre et serà beneficiós amb vista a una bona consideració social. En resum, que quedaràs de meravella davant els altres.

D’altra banda, aquest llenguatge es basa en uns patrons de conducta, que per molt de temps que passi, sempre estaran ben vists i formaran part d’aquest codi de la bona educació.

Protocol en la taula: La posició dels coberts i el seu ús correcte

Les normes de protocol en la taula són molt senzilles, i començarem amb la posició dels coberts a la taula: com podràs observar, davant de tu es troba un plat, envoltat pels corresponents coberts: culleres, ganivets i forquilles.

Si es tracta d’un menjar senzill, el protocol en la taula serà suficient amb els utensilis més bàsics a cada costat del plat. Però si es tracta d’un menjar important i/o llarga, és molt probable que trobis més coberts envoltant-ho.

Referent a la posició dels coberts en la taula, distribuïts de la manera més adequada, a la dreta del plat han d’estar correctament col·locats les culleres i els ganivets, sempre començant per la cullera en l’extrem dret, un ganivet una mica més petit per a les entrades (just al costat), i a la seva esquerra, el ganivet tradicional de taula (en tots dos casos, amb els talls cap a l’interior de la taula).

El mateix ocorrerà amb les forquilles, que aniran sempre a l’esquerra  del plat, ja que en l’extrem esquerre haurà d’anar la forquilla d’entrada, i al costat d’ell, just al costat del plat, la forquilla de taula, de major grandària que l’anterior.

Sobre la cullera i els ganivets cap a la dreta, trobaràs dues copes, sent sempre la de la dreta per al vi blanc, i la de l’esquerra per al vi negre. Una mica més allunyada cap a l’esquerra, comptaràs amb una copa més petita per a l’aigua.

Davant del plat, tindràs disponible una forquilla, i sobre ell (més cap al centre de la taula), una cullera (tots dos per a les postres). A la seva esquerra, al voltant del plat, disposaràs del platet  de pa, i col·locat sobre aquest, un petit ganivet per a untar la mantega.

disposicion-mesa-protocolo-en-la-mesa

És hora de menjar, però… per quin cobert has de començar? L’ús  correcte dels coberts té un truc: sempre començaràs amb els coberts que estan més allunyats del plat (agafant-los de l’exterior a l’interior). Si la cullera va a la dreta del tot, és perquè probablement hi ha una sopa o algun plat de gaspatxo, una crema, un salmorejo, etc.

Quant als entrants, ocorre el mateix, ja que hauràs d’utilitzar els coberts des de la part externa a la més interna. És evident que necessitaràs primer la forquilla petita perquè és el que s’utilitza per a les entrades. Quant a la forquilla i el ganivet grans, faràs ús d’ells només amb el plat principal.

Amb les copes passa el mateix, ja que se sol utilitzar primer el vi blanc per a combinar amb els entrants, i per això la seva corresponent copa està sempre situada més cap a la dreta. El vi negre és més apropiat per a un plat principal, i per a això utilitzaràs la segona copa. Però si la teva opció és el peix, pots continuar perfectament amb el vi blanc.

Encara que en molts casos, els coberts per a les postres no es posen en la taula fins que arriba el moment s’assaborir aquest final feliç, el protocol els situa en la taula des del principi. Per tant, aquests coberts que van en la part superior del plat, són els últims que sempre has d’utilitzar en la taula. En cap cas, hauràs de fer ús d’algun d’aquests dos coberts per als entrants (un dels errors més comuns).

El llenguatge dels coberts en la taula

El llenguatge dels coberts és molt interessant i molt útil a l’hora de socialitzar. Per això et donem algunes pistes o tips perquè coneguis l’ús adequat dels coberts.

Per exemple, quan vagis a dur a terme alguna pausa durant aquest menjar o sopar, hauràs de col·locar els coberts sempre sobre el plat, i en cap cas sobre les seves vores o les estovalles. La posició d’aquests coberts, tractant-se generalment del ganivet i de la forquilla, haurà de formar els costats laterals d’un triangle, com si de les quatre menys deu es tractés en un rellotge.

Quan ja has acabat el teu plat, i ja estàs en disposició d’esperar el següent, el correcte és col·locar el ganivet i la forquilla en creu, amb la forquilla cap amunt i el ganivet cap a l’esquerra.

Si vols mostrar el teu agraïment, pots posicionar tots dos coberts cap a la dreta. D’aquesta manera, estaràs indicant al personal del restaurant que el menjar ha estat del teu grat. Però també hi ha qui mostra clarament que el menjar no ha estat a l’altura, i per a això el correcte és col·locar els dos coberts en la mateixa posició que en el cas de la pausa (quatre menys deu), però introduint en aquest cas la punta del ganivet entre les dents de la forquilla.

Quant a la posició dels coberts en acabar de menjar, consisteix simplement a alinear els coberts rectes (sense tocar-se, un al costat de l’altre) en la part central del plat, amb el que estem donant a entendre que ja hem acabat i que poden retirar el plat.

Ara només queda l’arribada  de les postres, al qual procediràs agafant el ganivet situat en la part superior (o frontal) del plat, si es tracta d’una peça de fruita que calgui pelar, o bé amb la cullereta per a postres si es tracta d’un gelat o un pastís.

L’ús adequat del tovalló

Com bé saps, el tovalló és un factor indispensable en una taula que vol complir amb les condicions mínimes d’un protocol acceptable. És alguna cosa així com una peça clau dins d’un conjunt en el qual tots els elements han d’estar a l’altura.

Però, on ha d’anar col·locada? Pot situar-se en diferents parts, sigui sobre el plat o a un dels costats, però mai, per exemple, dins d’un got o una copa (costum totalment anti protocol·lària que en més d’una ocasió hauràs presenciat).

Sigui a la dreta o a l’esquerra del plat, l’important és que sempre es vegi aquest rètol o anagrama que representa la marca del restaurant, si el té.

Si ets dels quals no sap com ha de col·locar el tovalló quan es disposa a menjar, et recomanarem els següent: el costum més comunament acceptat, consisteix a desdoblegar el tovalló, i col·locar-la sobre la mateixa falda. Ara bé, si durant el menjar has d’aixecar-te, l’ideal és que l’agafis i el deixis lleugerament arrugat a la dreta del plat (mai a l’esquerra, ni sobre la cadira).

Alguna cosa que mai has de fer, és envoltar-la al coll com si d’un pitet es tractés. No sols constitueix un costum poc estètic, sinó que denota mala educació. De fet, encara que la intenció sigui no tacar-se la roba, és més inapropiat menjar amb el tovalló sobre el pit.

Un altre dubte molt comú, és la referent a quan s’ha d’utilitzar el tovalló. La resposta és senzilla: només per als dits de la mà en cas que es taquin una mica, i per a la boca després de beure, encara que es tracti d’aigua.

Alguna cosa que també has d’evitar sempre, és utilitzar el tovalló com si d’un drap, un mocador o d’una tovallola es tractés, per exemple, per a netejar la taula o assecar-se la cara. Quant a les taques de menjar en la cara, el millor és prevenir-les, i en cas accidental, l’ideal és passar el tovalló suaument i amb la major dissimulació possible.

A partir d’ara, seràs l’estrella en els teus actes socials i gaudiràs de la taula amb total comoditat en seguir aquestes petites indicacions de protocol, que sens dubte et faran destacar.

Com veus, no és gens difícil complir amb el protocol a la taula. T’ha agradat aquest text tan didàctic? Què et sembla si ho posem en pràctica i ens expliques com t’ha anat?

One Comment

  1. Miquel 20 de desembre de 2022 at 14:36 - Reply

    S’estan perdent els bons costums i es bò que ens recordeu aquests protocols que hem de conèixer quan som a qualsevol taula.

Leave A Comment