
Sobre l'autor: Masia Can Rodon
El costum popular de l’esmorzar de forquilla ha anat perdent el seu propòsit original, però molts continuen reivindicant-la i a Masia Can Rodon no som menys, i reivindiquem els bons esmorzar de forquilla.
L’esmorzar de forquilla és una cosa molt nostra i que no es dona en altres llocs on si es menja molt bé, com Euskadi o Galícia. A València sí que hi ha una gran cultura de l’esmorzaret.
Un luxe a l’abast de tots
Significa això que l’esmorzar tradicional li està retallant terreny al brunch? L’esmorzar de forquilla és una altra cosa. Producte humil! Llegums, truites, entrepans, xai a la brasa, botifarra, peus de porc, calls, cap i pota… “Veure carta“.
En aquests temps no tenim molts diners per a gastar-nos-el en restaurants i un esmorzar de forquilla [que et pot costar el que costa un menú del dia] és una bona manera de gaudir amb el menjar per pocs diners.
Cultura gastronòmica
Però a més d’haver-se convertit en una bona alternativa per a mantenir viva la flama de l’oci gastronòmic, no cal oblidar que l’esmorzar de forquilla forma part del llegat històric de la gastronomia catalana i que bona part de l’oferta d’aquests desdejunis es basa en el —a vegades maltractat— receptari popular.
Abans era necessari per a tenir energia per a treballar en el camp o a la fàbrica. Per a activitats físiques que requerien energia. Prendre’s una cua de toro guisat o unes galtes amb el seu vi i amb el seu pa a les 8.00 per a després anar a l’oficina, no té molt sentit. Però sí que té un sentit lúdic. Fins a uns canelons o una galta amb bolets! La gastronomia és cultura i és arrelament amb el passat i amb el present.
Esmorzar de forquilla: Una altra manera de relacionar-se amb el camp
La cuinera catalana també reivindica que els esmorzars de forquilla poden ser una bona excusa per a sortir de la ciutat. Fer senderisme, bicicleta, anar a visitar pobles petits, anar a la muntanya… i anar a esmorzar.
Els esmorzars de forquilla ens connecten amb la tradició d’aquesta zona. En un menjar o un sopar hi ha més protocol. La liturguia és diferent. Però posats a parlar d’experiències gairebé religioses, nosaltres recomanem, com no podia ser d’una altra manera, que vingueu a provar els nostres esmorzars de forquilla a Can Rodon, a Cabrera de Mar.