per-que-has-de-menjar-el-menjar-local-de-proximitat-masia-can-rodon

Sobre l'autor: Masia Can Rodon

Menjar el menjar local significa triar aliments que es conreen i cullen prop d’on vius, i després es distribueixen en distàncies més curtes de l’habitual.

En l’actualitat no existeix una distància acordada oficialment per al que constitueix menjar localment. Això deixa als consumidors decidir què significa per a ells el menjar ‘local’. Per a algunes persones, local es considera qualsevol cosa produïda dins d’un radi de 50 Km. Per a uns altres significa qualsevol cosa collida dins del mateix poble o ciutat.

Poder menjar localment depèn de la capacitat de producció de la teva zona. Les persones que viuen en regions amb alta productivitat agrícola sovint tenen una àmplia varietat d’aliments locals per a triar. És probable que aquells de nosaltres en àrees més fredes i disperses trobin les seves opcions més limitades.

Prendre la decisió de menjar menjar la menjada local o productes locals pot no ser sempre el més convenient, però aquí hi ha sis raons per les quals menjar productes locals val la pena a llarg termini.

Pot ser que t’interessi llegir també el nostre article sobre els beneficis de beure vi i cava.

Beneficis de menjar el menjar local

1. LA QUALITAT DEL MENJAR ÉS SUPERIOR

No és cap secret que els aliments conreats localment saben millor. Una vegada separat de la seva font, es produeix una major taxa de respiració en el producte, la qual cosa resulta en pèrdua d’humitat, degradació de nutrients i possible deterioració microbiana.

La majoria dels productes locals que trobes en els mercats d’agricultors es van recol·lectar en 24 hores. A més de l’avantatge de la frescor, els productors que atenen els clients locals no estan limitats per problemes de qualitat de collita, empaquetatge, transport i vida útil. En canvi, tenen la llibertat de seleccionar, conrear i collir els seus productes. Per tant, poden garantir les més altes qualitats de frescor, nutrició i sabor.

No es pot superar la ratlladura i el cruixit dels productes recentment collits. Aquest aliment es cria per al gust i no està recobert amb productes químics per a suportar el llarg viatge.

2. ÉS MÉS NUTRITIU

Menjar menjar de proximitat no sols és més saborós, també és més saludable! Les fruites i verdures madures contenen la major quantitat de nutrients, ja que en el moment en què es recol·lecten, les cèl·lules de les seves plantes comencen a encongir-se i els seus nutrients disminueixen.

Els productes del supermercat es conreen i processen tenint en compte la seva vida útil i no necessàriament els seus beneficis nutricionals. Aquests productes han estat transportats a llargues distàncies i, sovint, hauran estat en els centres de distribució abans d’arribar a la botiga i, finalment, arribar als prestatges.

Menjar aliments produïts localment que han pogut madurar per complet. Això no sols ens brinda aliments rics en color i sabor, sinó que també significa que el nostre cos obté el major valor nutricional possible.

3. ALIMENTS DE PROXIMITAT SIGNIFICA QUE MENJARÀS EN TEMPORADA

Els agricultors només poden conrear el que la temporada permeti. Abans que el transport de mercaderies a llargues distàncies es convertís en una cosa comuna, no teníem una altra opció que menjar segons la temporada. Com a resultat, basem les nostres eleccions de menjars en els ingredients que teníem disponibles.

Afortunadament, el cicle natural dels productes està perfectament dissenyat per a donar suport a la nostra salut. I construir un estil de vida entorn del menjar de temporada dona suport als processos naturals de curació del cos.

Les verdures de fulla verda, abundants a la primavera, ajuden els nostres cossos a alcalinitzar-se i desintoxicar-se després d’un hivern d’aliments més pesats. Mentre que a l’estiu, les fruites denses en aigua com les baies, la síndria i el cogombre ens mantenen hidratats. Veuràs… La naturalesa, relativament deixada a la seva sort, ens proporcionarà el que el nostre cos necessita.

4. ÉS UNA INVERSIÓ EN LA TEVA COMUNITAT

Cada vegada que compres productes d’algú que no sigui un productor local, els teus diners surt de l’economia local. En comprar localment, mantens els diners en la teva àrea, la qual cosa ajuda a mantenir als productors locals i a crear ocupacions locals.

En fer costat al teu agricultor local avui, ajudaràs a garantir que hi hagi granges en la teva comunitat demà. Això és vital per a la nostra seguretat alimentària a llarg termini, especialment amb un futur energètic incert i la nostra dependència actual dels combustibles fòssils per a produir, envasar, transportar i emmagatzemar aliments.

5. CUIDA EL MEDI AMBIENT

L’aliment fresc mitjana viatja 1,500 Kg per a arribar a la nostra taula. Aquesta és una petjada de carboni bastant gran per a deixar un petit bulb d’all.

Triar comprar els teus aliments de fonts locals elimina la necessitat d’un transport intensiu en combustible. Sempre que sigui possible, selecciona agricultors que continuïn pràctiques agrícoles orgàniques i sostenibles per a minimitzar l’impacte ambiental dels teus aliments.

6. ÉS MÉS PROBABLE QUE SIGUI ORGÀNIC

Quan els aliments estan més prop del consumidor, tenen una influència més directa en els aliments que es produeixen. Veu als mercats d’agricultors. És probable que els agricultors que embenin productes en els mercats locals venguin productes orgànics perquè volen garantir alts estàndards als clients amb els quals interactuen. Aquesta relació és la que falta en els supermercats.

Orgànic significa treballar amb la naturalesa, no contra ella. Significa nivells més alts de benestar animal, nivells més baixos de pesticides, sense herbicides fabricats ni fertilitzants artificials i una gestió de la terra més sostenible des del punt de vista ambiental: això significa més vida silvestre! Tanmateix, les petites granges locals no sempre poden permetre’s el luxe d’obtenir la certificació orgànica, malgrat utilitzar mètodes orgànics. Per tant, sempre és bo preguntar-li al productor la pròxima vegada que passis per un mercat d’agricultors.

Esperem que en explicar-te els beneficis que obtens en menjar el menjar local t’hagi pogut ajudar i decidir-te a comprar productes de proximitat, ja que t’ajudaràs a tu mateix i al mateix poble.

Leave A Comment